torsdag 5. mai 2011

Fengselsbygningens utvikling 1800 -->


Det ideologiske grunnlaget for den nye reformbevegelsen ble skapt i England med John Howards doktriner, men det var i USA at det først kom til full utfoldelse. I 1780-1790 satte en gruppe protestantiske innbyggere i byen Philadelphia seg for mål å avskaffe de fysiske straffer og i stedet bygge en ny fengselsinstitusjon, som ble kalt `penetentiary`. Ideologien i fengselet var forbedring gjennom religiøs selvrefleksjon. I 1821 bygget man i Philadelphia fengselet ”Eastern Penitentiary”, arkitekten var John de Haviland og typisk for sin tid var det basert på en radial grunnplan, hvor celleblokkene utgikk fra et sentralt overvåkningspunkt og ble omkranset av en rektangulær perimeter mur.

 I fengselet ble isolasjonsprinsippet ført ut i sin fulle konsekvens. Fengselet var basert på cellen som den grunnleggende enhet og de innsatte tilbrakte all deres tid i isolasjon. Allikevel var cellene små, ikke mer enn 2,44 m lange og 3,66 m brede, altså under 9 kvm. Fengselsarbeidet ble utført i ensomhet i cellene og selv lufteturene foregikk alene. Formålet med denne nesten fullstendige isolasjon var å forhindre at fangene påvirket hverandre negativt, men også å reformere den kriminelles fordervede sjel og vende han mot Gud.


 I 1817 åpnet man i Auburn, New York, et fengsel som bygget på et beslektet men, annet ideologisk grunnlag. I starten forsøkte de også her med full isolasjon av fangene, men mange ble rammet av sinnslidelser. Derfor revurderte man ordningen og innførte i stedet nattlig isolasjon i cellene og arbeid sammen i taushet om dagen. Hermed ble det mulig å gjennomføre en nesten fabrikklignende produksjon, som ga høyere profitt enn produksjon på cellene. Auburn fengselet ønsket også å reformere fangen gjennom religiøs påvirkning og arbeid, men var ikke knapt så kompromissløst i sin gjennomføring. Dette avspeiledes i arkitekturen hvor det Aubernske fengselet fikk en mer tradisjonell utforming. I og med at fangene bare var isolert om natten var det inget behov for panoptisk konstruksjon. Det oppstod raskt en diskusjon om hvor det aubernske eller det pennsylvanske system var det beste, dette fordi man både i USA og Europa skulle bygge en rekke nye fengsler. Resultatet ble at det pennsylvanske system hadde størst utbredelse i Europa, det aubernske i USA.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar