tirsdag 29. mars 2011

Krimnalitet som sosialt fenomen


Sideløpende med den biologisk orienterte italienske kriminalitetsoppfattelse oppstod den såkalte "franske skole", som i høyere grad anså kriminalitet som et sosialt betinget fenomen, som kunne studeres gjennom vitenskapelige metoder. Kriminalstatistikker viste at forbrytere ofte kom fra de lavere sosiale klasser. Gabriel Tarde mente at kriminalitet var et middel for å skaffe seg de goder, som middel- og overklassen kunne skaffe seg på legalt vis; med andre ord ble kriminalitet satt inn i et klasseperpektiv. En viktig figur innen den sosialt orienterte kriminologi var psykiateren Georg Kristoffer Sturup. Sturup utviklet et program som hvilte på fire grunnelementer: Sikre, men tiltalende fysiske rammer, psykoterapi, somatisk terapi og endelig rehabilitering i form av arbeidstrening og hjelp til avsonerens praktiske gjenetablering i samfunnet. Behandlingen fikk i sin helhet navnet "den integrerte, individualiserte vekstterapi", som siktet på at behandlingens formål var å få den karakteravvikende vaneforbryter til gjennom en selverkjennelse å vokse til et mer sosialt individ, som kunne inngå i samfunnet på lik linje med alle andre.


Etter 2.verdenskrig tok utviklingen av velferdsstatene for alvor fart i Nord-Europa, som også fikk konsekvenser for synet på det kriminelle subjekt. I stigende grad ble kriminalitet betraktet som et sosialt betinget fenomen. Denne utviklingen var et resultat av en ny type forskning og ikke minst sosiologiens oppblomstring i slutten av det 19.århundre i USA. Den såkalte Chicage-skolen utviklet by-sosiologiske undersøkelser som påviste at kriminell adferd fortrinnsvis fant sted blandt beboerne i Chicagos slumområder, tettest på bykjernen. De oppdaget at kriminaliteten i bykjernen var konstant, selvom befolkningen forandret seg. Nye immigranter slo seg nemlig hovedsaklig ned i kvarterene i indre by, men opphørte med kriminelle aktiviteter etter at de hadde etablert seg og flyttet ut i forstedene. Man kunne nå konkludere at kriminalitet i høy grad var en effekt av et sosialt miljø og ikke var en arvelig egenskap.

Skolepsykologen Cyril L Burt var en forløper innen den behandlingsorienterte variant av kriminologien. Han mente, at kriminell adferd var et resultat av en rekke uheldige faktorer, ikke minst dårlig innflytelse i den tidligere barndom. Han var en forkjemper for at det kriminelle individ skulle hjelpes framfor å straffes. Burt mente at alle kriminelle kunne resosialiseres med de rette tiltak, men han gikk videre og frenhevet at det var enda viktigere å utrydde de sosiale forhold som førte til kriminalitet.

Biologiske kriminalitetsoppfattelser


Under opplysningstiden interesserte man seg fortsatt hovedsaklig for selve forbrytelsen og dens konsekvenser og mindre for det kriminelle subjekt. Men i slutten av det 19. århundre begynte vitenskapsfolk å fokusere på menneske bak forbrytelsen. Charles Darwins evolusjonteorier hadde stor innflytelse på sammfunnsviterne, hvor ideen om "survival of the fittest" fikk stor betydning. Samtidig var man i midten av det 19. århundre begynt å samle inn data om forbrytere og forbrytelser. Dette materialet førte til de første studier av utbredelsen av kriminalitet i relasjon til forskjellige faktorer som alder, kjønn og yrkesbakgrunn. Dette førte til en økt oppmerksomhet på det kriminelle individ, fordi det ble så tydelig, at det var de samme type personer som begikk lovovertredelser igjen og igjen.

Forestillinger om artenes stadige utvikling og muligheten for å bedrive empiriske studier inspirerte den italienske legen Cesare Lombroso til å studere sammenhengen mellom forbryternes utseendet og adferd. Lombroso står som den sentrale skikkelsen i utviklingen av kriminalantropologi. Gjennom målinger av de dømtes kranier, iaktagelser av deres ansiktstrekk og analyser av deres tatoveringer og håndskrift kom Lombroso frem til, at man på et vitenskapelig grunnlag kan etablere en sammenheng mellom utseendet og kriminelle tilbøyeligheter. Den typiske forbryter var i følge Lombroso kjennetegnet ved å ha et underutviklet kraniet, lav panne, store ører og utstående kjeveparti. Utover de fysiske symptomer var de kriminelle også karakterisert av manglende føelsesmessig utvikling, som disponerte de for grusomhet. Dette førte til utviklingen av begrepet den fødte kriminell eller "forbrytermenneske", og Lombroso utga sitt hovedverk under denne tittelen i 1876. Forklaringen på at visse mennesker fødtes som kriminelle var, var i følge Lombroso, at disse individene var et resultat av tilbakeslag i menneskets utvikling. Hos de kriminelle slo de primitive arveanlegg igjennom, og de var da uegnet til å leve i et sivilisert samfunn. Helt avgjørende var det at Lombroso gjorde opp med den inntil da fremherskende forestillingen om den frie vilje. Synet på den kriminelle som betinget av en biologisk feilutvikling måtte naturligvis også ha konsekvenser for straffen, da den kriminelle nå i realiteten måtte betraktes å være uten personlig skyld. Men dette fikk ikke Lombroso til å vende seg mot gjeldende straffepraksis. Tvertimot ønsket han at den kriminelle skulle straffes, fordi samfunnet var nødt til å forsvare seg mot angrep på dets orden. Men det avgjørende var nå å uskadeligegjøre forbrytermenneske, så det ikke kunne gjøre ytterligere skade. Derfor gikk Lombroso inn for dødstraff ved grove lovovertredelser og fengsel i de øvrige: "Jeg er ikke enig med de berømte jurister, som hevder at alle forbrytere skal i fengsel, fordi de valgte å bryte loven av fri vilje. Men hvis noen hevder at forbryterne skal innesprerres for å beskytte samfunnet, så er jeg enig. Det er teorien om sosialt forsvar."

Lombrosos teorier om det degenererte forbrytermenneske var ikke uten sammenheng med de rasehygeniske tanker, som senere utviklet seg i nazi-tidens Tyskland som førte til utryddelse av "uønskede" befolkningsgrupper som jøder, handicappede og retarderte. Av samme grunn er den kriminalantropologiske tankegang blitt fullstendig sett bort i fra siden etter 2.verdenskrig, men tanken om biologiske årsaker til kriminalitet lever videre i moderne teorier om genetikkens betydning og neuropsykologiske teorier om kognitive disfunksjoner hos gjengangskriminelle.

tirsdag 22. mars 2011

Straff sett i et historisk perspektiv


Criminology is the body of knowledge regarding crime as a social phenomena. It includes within its scope the process of making laws, breaking laws, and reacting towards breaking the laws.

Straff er et sentralt begrep innen for studiet av kriminalitet, så langt tilbake som man kan følge den menneskelige historie har man anvendt straff til å regulere adferd. I sin bok "Straffene" definerer Vagn Greve straff slik:
(1) en rettslig reaksjon, som (2) innebærer en lidelse av personlig eller økonomisk art, og som (3) tilføyes en person, som bebreides for en lovstridig handling, (4) slik at inngrepets intensitet avhenger av lovovertredelsens grovhet.

Man skiller mellom de almennpreventative straffer, som skal virke avskrekkende på befolkningen som helhet og de spesialpreventative, som først og fremst skal forhindre den dømte i å begy ny kriminalitet.Gjennom tiden har mange forskjellige former for straff vært i anvendelse. Mest alminnelig har vært legemsstraff, skamstraff, bøter og i nyere tid fengsel. Michel Foucalt samler i verket "Overvåkning og straff " middelalderens, reformasjonens og eneveldets europeiske straffepraksis under betegnelsen "pinestraffen". "Pinestraffen" har kroppen som sitt objekt og kjennetegnes ved å virke gjennom fysisk smerte. Pinestraffen var både offentlig, spektakulær og seremoniell. Straffen var på dette tidspunkt en demonstrasjon av fyrstens eller den eneveldige herskers uinnskrenkelige makt. Den dramatiske, offentlige pinestraff oppfattes som en soning av lovbruddet overfor Gud på hele samfunnets vegne, den pinefulle straff skulle også tjene til skrekk og advarsel.

I dag står fengsel nesten uimotsagt som straffemetode for grovere forbrytelser i den vestlige verden, men slik har det ikke alltid vært. Før opplysningstiden var fengselsstraff mer et unntak, fengselet var utelukkende et middel til å holde den dømte fanget inntil den egentlige straff skulle utføres, som ofte hadde en symbolsk relasjon til forbrytelsens art, f.eks en avhugget hånd for tyveri. I begynnelsen av den 19. århundre ble fengselsstraffen den dominerende straffemetode. Samtidig forsvant straffen fra det offentlige rom og foregikk bak høye murer i fengselsbygningene. Noen mener at denne utviklingen går i tråd med humaniseringen av samfunnet, mens andre fengselshistorikere og kriminologer er uenige. Til de siste tilhører Michel Foucalt, som mener at fengselet enkelt er en ny og mere subtil maktteknologi. Fengselet har som institusjon vært tett knyttet opp til kriminologiens utvikling og gjennom tiden har dens formål, funksjon og utseende forandret seg etter vårt syn på det kriminelle subjekt. Det er derfor en tett forbindelse mellom konstruksjonen av det kriminelle subjekt og konstruksjonen av fengselsinstitusjonen.

Lovbruddet i en religiøs forståelsesramme

De tidligste samfunn var bygget opp om slekten som organiserende enhet og overtredelse av de gjeldende lover var et anliggende mellom slekter mer enn mellom individer. I oldtidens Norden opererte man med blodhevn, et utrykk for forbrytelser som ble ansett for å angå slekten som helhet. Kristendommens innførelse betød at religion og rett ble to sider av samme sak og formålet med straffen var både å sone skylden over for Gud og å avskrekke fra ytterligere lovbrudd. I middelalderen var europeisk rett sterkt preget av kirkens lover. På dette tidspunkt betragtes den anklagede som skyldig inntil det motsatte var bevist, og i tvilstilfelle brukte man bl.a jernbyrd for å avgjøre skyldsspørsmålet. Ved jernbyrd skulle den anklagede bære glødende jern, og hvis han ikke brant seg, var det et tegn på hans uskyld. Beslektet med legemsstraff var skamstraffene, som ble brukt ved mindre forbrytelser, og som bestod i offentlig eksponering på vanærende måter, slik som gabestokken eller den spanske kappen. Man anvendte både straff som en forbigående stemplende effekt og straff, som ble implisert på kroppen synlig og ved varig stigmatisering.

Omkring reformasjonen i det 16. århundre tok man avstand fra den kanoniske kirkelige rett, og i stedet vant den mosaiske rettoppfattelsen fram. Man begynte å legge vekt på at straffene skulle sone Guds vrede, og gjengjeldelses prinsippet ble fremherskende. Visse typer forbrytelse, bl.a drap, sedelighetsforbrytelser og trolldom ble sett på som særlig alvorlig og man innførte særlig harde straffer på disse områdene. Samtidig ble legemstraff enda mer utbredt i løpet av det 16. og 17. århundrede, man begynte også å straffe med tvangarbeid i jern, også kalt slaveri.

Opplysningstiden - Rasjonelle begrunnelser for straff

I slutten av det 18. århundrede begynte man å mene at de offentlige pinestraffer vendte "pøbelen" til grusomhet og derfor ikke var formålstjenende. I samme tid vant opplysningstidens tanker fram og man begynte å oppfatte forbryteren som et rettssubjekt, mens straffen ble sett på som et forsvar for samfunnet. Man la vekt på at straffene skulle forebygge snarere enn å gjengjelde og det var ikke lenger den dømtes kropp, men hans sinn straffen skulle ramme. I utmålingene av straffene var ønsket å unngå forbrytelsens gjentagelse det vesentlige. Det viktige var nå, i følge Foucalt, ikke straffen i seg selv, men forestillingen om straffen, som skulle knyttes sammen med lovovertredelsen i den potensielle forbryters sinn.

Opplysningstiden førte gradvis til et brudd med de spektakulære pinestraffer og til et nytt syn på lovovertredelsens årsaker. Religiøse spørsmål ble utskilt fra lovgivningen, som nå hadde som hovedformål å regulere det sosiale liv, og man begynte å skille mellom moral og rett. De nye tanker om politikk og vitenskap bidro gradvis til et nytt syn på menneske. Oppfattelsen av at menneske var født syndig ble byttet ut med Rousseaus forestillingen om at menneske er født godt, men forderves av samfunnets uheldige innflytelse. Men Rousseau tilsluttet seg likevel tanken om samfunnet som en sosial kontrakt, hvor borgerne oppga noen friheter for i stedet å oppnå en rekke fordelser.
                                                         For Beccaria var forbrytelser et utrykk for, at noen ikke var villig til å innordne seg under samfunnspakten. Lovovertrederen søkte gjennom lovbruddet å skaffe seg uberettige fordeler og følgelig var straffens oppgave å gjøre forbrytelser uattraktive. Det avgjørende var ikke straffens voldsomhet men, dens vishet. I utmålingen av straffen var den objektive vurdering av forbrytelsens samfunnskadelige karakter det avgjørende parameter.
                                                          Jeremy Bentham mente at lovgivningens formål var å sikre størst antall mennesker størst mulig lykke." Nature has placed mankind under the governance of two soverreign masters, pain and pleasure. it is for them alone to point out what we ought to do, as well as determine what we should do... They govern us in all we do, in all we say, in all we think."
Benthams straffeteori baserer seg på på en forestilling om menneskets evne til å tenke rasjonelt og ta beslutninger i harmoni med sin egeninteresse. Denne tankegangen er i sin essens økonomisk, fordi den forutsetter en avveining av prisen for forbrytelsen i relasjon til verdien av det gode, som oppnåes ved lovbruddet. Det økonomiske og rasjonelle går igjen på flere plan, bl.a oppfant han senere det berømte panoptikon; et fengsel som et utformet så få kan overvåke mange.


Utdrag fra: Statsfengselet Østjylland som social teknologi, Phd avhandling av Trine Brun Petersen

tirsdag 15. mars 2011

Ungdomsfengsel vs Barneverninstitusjon

Barneverninstutisjon uten kontroll eller fengsel uten behandling?
Artikkel: Vil bygge ungdomsfengsel
http://www.dagsavisen.no/innenriks/article347336.ece

Blog: Ungdomsfengsel, er det den rette hjelpen til en 15-17 åring?
http://zinnamindatter.vgb.no/2009/07/23/ungdomsfengsel-er-det-den-rette-hjelpen-for-15-17aringer/

Statsfengselet Østjylland

Statsfengselet på Østjylland i Danmark har fått mye positiv oppmerksomhet for sitt forsøk på å gjøre forholdene optimale både for de fengselsbetjente og de innsatte.

Østjyllands Statsfengsel på Enner Mark nordvest for Horsens dekker rundt 28.000 kvm og har kostet 575 millioner danske kroner å bygge. I fengselet er det plass til 228 innsatte. Fengeslet er karakteriseret av sin fleksibilitet, slik at man kan lage større eller mindre frihet og fellesskap på avdelingene, alt etter hvordan de innsatte oppfører seg. Det koster 1.708 danske kroner i døgnet å ha en person sittende i et lukket fengsel, og 928 kroner i døgnet å ha en person sittende i et åpent fængsel.

Artikkel: Nytt fengsel gir bedre forhold for alle
http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2010/10/15/185039.htm

Artikkel: Fengselsopphold Light
http://www.b.dk/danmark/faengselsophold-light

Fengselet er tegnet av det danske kontoret Friis & Molkte:
http://www.friis-moltke.dk/siteFM/projectdetail.asp?x=&detail=1834


1. Oktober 2010 leverte Trine Brun Petersen sin Ph.D avhandling: 
Statsfængslet Østjylland som social teknologi – en diskussion af design som et ideologisk og adfærdsregulerende fænomen

Ph.D avhandlingen diskuterer hvordan man gjennom design kan diktere adferd hos menneske og tar utgangspunkt i Statsfengselet på Østjylland hvor arkitektene Friis & Moltke ønsket å skape en arena hvor de ansatte og innsatte kunne komme nærmere hverandre sosialt.

Artikkel: Designing Means Executing Power
http://www.dcdr.dk/uk/Menu/Update/Webzine/Articles/Designing+Means+Executing+Power

Artikkel: Design som adferdsregulator
http://www.designskolenkolding.dk/index.php?id=3218

tirsdag 8. mars 2011

Bastøy Fengsel

http://www.bastoyfengsel.no/ 

Humanøkologien er opptatt av forholdet mellom mennesker og deres sosiale og kunstige skapte miljøer og fokuserer på hvordan mennesker samvirker og påvirkes av hverandre og naturen. Det betyr at alle ansatte i Bastøy fengsel forventes å ha kompetanse, forståelse og fokus på relasjoner og hvordan vi påvirker og påvirkes av hverandre i tillegg til respekt for hvordan vi bruker og forvalter naturen omkring oss, som vi alle er en del av.
Dette er fengslets og øysamfunnets verdisyn.

Sustainable Prison Project

http://blogs.evergreen.edu/sustainableprisons/



Eller se video på: http://blogs.evergreen.edu/sustainableprisons/stories/prisons-with-nature/

Straff eller behandling?


De siste to hundre år har tanken om behandling av lovovertrederen stått sentralt i utformingen av fengselsvesenet. Formene for behandling har skiftet. Første halvdel av 1800-tallet stod i eneromsbehandlingens tegn. Man hadde tatt skrekk av den uheldige gjensidige påvirkning mellom fangene i de tidligere anstalter. Da vi fikk det nye Botsfengsel i 1851, var prinsippet at fangene skulle holdes strengt avskilt, både i arbeid og fritid. Alene i sin celle, stilt ovenfor Gud og sin egen samvittighet, skulle fangen drives til bot og bedring. Gradvis ble dette systemet avløst av felleskap som hovedregel, dels fordi man mistet troen på enrommssystemet, dels av humane grunner. Arbeidstrening og undervisning er ryggraden i dagens tilbud. Det heter i fengselsloven at de insatte skal behandles med fasthet og alvor slik at deres muligheter for tilpasning i samfunnet søkes fremmet.

Kritikere av fengselsvesenet har ofte pekt på at det skjer for lite av individuell behandling i fengselet, de ønsker en økt innsats av psykiatrisk, psykologisk og pedagogisk personell. I dag blir lovovertredere under den kriminelle lavalder (15 år) ikke straffet. De blir tatt hånd om av barnevernet, om nødvendig ved plassering i en behandlings- eller opplæringsinstitusjon. Noe lignende gjelder for sinnsyke lovovertredere. De blir som regel tatt hånd om av det psykiske helsevernet. Radikale reformatorer har tatt til orde for å gå over til et lignende system også for voksne og tilregnelige lovovertredere.

Domstolenes straffeutmåling har også vært utsatt for spott fra radikale reformtilhengere. Den tyske filosof og kriminolog Aschaffenburg beskrev fremskrittslinjen slik: Å avpasse straffen etter lovovertrederens individualitet helt til de ytterste konsekvenser, det er oppgaven; å avskaffe straffens tidsbestemthet, det er løsningen. I fengselsmannen Hartvig Nissen foredrag fra 1935 fremholdt han at strafferettens grunnprinsipper måtte moderniseres. Den tradisjonelle utmåling av starff etter forbrytelsens grovhet og gjerningsmannens skyld betraktet han som en levning fra fortiden. Helst burde domstolen nøye seg med å avgjøre skyldspørsmålet, mens art og varighet av behandlingen ble bestemt ut fra de erfaringene som høstes under behandlingens gang.

En avgjørende innvending mot et rent behandlingssystem er at kriminologisk forskning fra den siste menneskealder har vist hvor lite vi forstår oss på å behandle lovovertredere. Tidligere hadde psykiatere og psykologer ofte store tanker om hva de kunne utrette hvis de fikk frie hender i behandlingen. I dag er forventningene skrudd kraftig ned. Vi vet at flertallet av lovovertredere som blir straffet første gang, ikke blir straffet på ny, og at risikoen for tilbakefall øker med hver ny domfellelse. Tilbakefallet ser ut til å være omtrent det samme om straffen er kortere eller lengre og om man blir sperret inne i et gammeldags fengsel eller en moderne, åpen behandlingsinstitusjon.

Det er ikke lett å trekke bestemte slutninger fra en fanges atferd i anstalten om hans forutsetninger for å greie seg i det frie liv. Den lille, men etter alt å dømme uforbederlige lovovertreder frembyr et vanskelig problem for ethvert system. I et system med tidsbestemte straffer, avpasset etter lovovertredelsens grovhet, møter vi trøstesløse og irrasjonelle menn som går ut og inn av fengselene inntil alder og sykdom nedbryter deres kriminelle energi. Men problemet er ikke mindre vanskelig i et system med tidsubestemte straffer. I en periode hadde man store forventninger til hva man kunne oppnå ved behandling utenfor anstalt. Entusiastiske sosialarbeidere la sin sjel i dette arbeid, som var et positivt alternativ til institusjonsbehandling. Men når man i ettertid målte andelen tilbakefall, var resultatene stort sett svært skuffende. Det er naturlig i en velferdsstat at man prøver å hjelpe en domfelt lovbryter til å få sitt liv inn på et bedre spor, men skal ikke ha overdrevne forventninger til virkningene av innsatsen.


Sammendrag fra Johs. Andenæs, Straffens som problem, 1994, Exil

Kan vi avskaffe straff?

Avskaffelsen av straff kan bety forskjellige ting, men man kan skille mellom tre forskjellige hovedbetydninger:
  • Ett standpunkt er at straffen skal erstattes av behandling av lovovertrederen. I stedet for en bakutrettet reaksjon fastsatt i forhold til grovheten av lovbruddet, skal man utelukkende ta sikte på å få lovbryteren på bedre veier i fremtiden.
  • En mindre radikal tanke går ut på å sløyfe betegnelsen straff, og dermed forskjellen mellom straff og andre forholdsregler som man griper til overfor lovbrudd. Fengselet og det psykiatriske sykehus vil være prinsipielt likestilte forholdsregler.
  • Det mest radikale forslag går ut på å avskaffe hele straffesystemet, eller iallfall frihetstraffen. Kritikken mot fengselsstraffen kan sammenfattes i tre hovedpunkter: Fengselsstraff er en nedverdigende og inhuman reaksjon. Den rammer overveiende et ressursfattig, sosialt lavstatus klientell, og er derfor urettferdig og sosialt diskriminerende. Den er unhensiktsmessig, den skaper forbrytere i stedet for å forbedre dem, og den har har heller ikke noen særlig betydning for lovlydigheten i samfunnet.
Sammendrag fra Johs. Andenæs, Straffens som problem, 1994, Exil

    Moralfilosofi: Determinisme vs Indeterminisme


    Holdningene til straff har sammenheng med den enkeltes menneskesyn. Straff inneholder en bebreidelse mot lovbryteren. Strafferetten bygger på forutsetningen om at han hadde et valg, han burde valgt annerledes, og han må ta ansvaret for det. Alvorlige forbrytelser rammes ikke bare av straffeloven, men også av moralsk indigasjon ovenfor den skyldige. Går man bak handlingen og retter søkelyset mot forhistorien, melder spørsmålstegnene seg.

    Når personen ikke kan noe for det arveutstyr han er født med, og heller ikke kan noe for det miljø han blir satt inn i, kan han da noe for den personlighet han er blitt og de handlinger han begår?

    -Ut fra det deterministiske menneskesyn bygger tradisjonelle skyldforestillinger på en illusjon. At en person kunne ha handlet annerledes, betyr bare at hvis han hadde hatt en annen personlighet eller hvis den ytre situasjon hadde vært annerledes, ville også handlingen ha blitt en annen. Den konsekvente determinist kan føle avsky og motvilje mot forbryteren, eller han kan fylles med sorg og forferdelse over at mennesker kan opptre slik. Men han kan ikke møte han med bebreidelse og forargelse.

    "Man er sin egen lykkes smed"  
    -Indeterministisk moralfilosofi, kan sammenfattes i to punkter: Troen på at menneske og dets handlingsliv ikke fullt ut kan forklares som et naturprodukt, og troen på at denne menneskets særstilling innebærer en slags frihet som rettferdiggjør dommer om skyld og ansvar. Mye kriminell adferd kan forklares og forståes, det betyr dermed ikke at den kan forsvares. Selvom barndom og bakgrunn er vanskelig, har alle et ansvar for sin tilværelse, sin tilstand og sin oppførsel. Dette er forestillinger som lever hos folk flest.

    Sammendrag fra Johs. Andenæs, Straffens som problem, 1994, Exil

    fredag 4. mars 2011

    Inspirerende kvinne... Hun forandret fengselet om til et Asram.

    Crime is a product of a distorted mind, which needs to be adressed, not by preaching, not by telling, not by reading, but by adressing the mind - Kiran Bedi